Tämän murotaikinan perusohjeen bongasin keväällä Kodin kuvalehdestä. Tämä on helppo perusohje jota pystyy makunsa mukaan muuttelemaan melkeinpä millaiseksi vain. Tätä murotaikinaa voi käyttää myös piirakoiden pohjana!
Murotaikinan perusohje:
1 dl sokeria
4 1/2- 5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia tai voita
1 muna
*Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.
*Lisää rasva. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi.
*Lisää muna ja sekoita tasaiseksi.
*Tee taikinasta pallo ja laita jääkaappiin(muovipussissa) puoleksi tunniksi vetäytymään.
*Muotoile mieleisiäsi pikkuleipiä ja paista uunin keskiosassa n. 5-7 min 200 asteessa.
Kannattaa kokeilla:
*Korvaa osa sokerista fariinisokerilla ja lisää vielä 1 dl suklaa-tai pähkinärouhetta niin saat amerikkalaistyyppisiä pikkuleipiä.
*Tummia ja suklaisia pikkuleipiä saat käytät jauhoina 1 dl kaakaojauhetta ja 4 dl vehnäjauhoja.
*Taikinaa voi piristää myös sitruunan, limen tai appelsiinin raastetulla kuorella(1-2rkl).
*Raesokeri ja pähkinärouhe pysyvät pikkuleipien pinnalla kun voitelet ne ensin kananmunalla.
*Pikkuleipien pinnalle voi painaa ennen paistamista kokonaisen pähkinän, mantelin tai kirsikan.
Näiden pikkuleipien pinnalla mairosuklaata ja nonparelleja.
Carita